söndag 14 oktober 2012

En soppa för höstrusket:-))

Soppa tillhör hösten och till hösten hör goda rotfrukter. Väldigt enkelt och gott blir det med en rotfruktssoppa att värma sig med efter skogsturen, jaktmorgonen eller helt enkelt då man inte vill gå ut i höstrusket...

Riv 500 gram rotfrukter grovt av de du gillar. Hacka 1 lök och bryn rotfrukterna och löken i lite olja i en stor kastrull. Krydda med salt, lite vitpeppar och körvel. Häll på vatten så att det täcker rotfrukterna och lägg i 1-2 buljongtärningar. Låt koka tills det känns mjukt. Rör i 2 dl grädde och smaka av med med kryddor.


Soppbrödet är enkelt att baka:

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
12,5 dl vetemjöl och lite extra till utbakningen

Mät upp vatten och mjölk, smula ner jästen och lägg i salt och honung. Rör om, rör ner mjöl och arbeta snabbt för hand ihop den lösa degen. Strö över mjöl och låt jäsa 1-1,5 timme under bakduk. Tippa försiktigt ut degen på ett bakbord med mjöl. Strö över lite mjöl och skär i lämpligt stora bitar. Det är charmigt om de blir lite olika i form och storlek. Grädda direkt utan att jäsa i mitten av ugnen i 240-250 grader i ca 8 minuter. Låt svalna utan bakduk. Mumsigt värre!!!

2 kommentarer: