lördag 9 juni 2012

Sallad till årets varma dagar

En varm sommardag vill man ha något enkelt att äta, det får gärna vara fräscha smaker. Pastasallader brukar ju alltid funka, men här ska ni få recept på en annan läcker sallad som gör sig bra till grillat eller som jag bjöd på sist, med fetaostbiffar.

Tabbouleh

Bulgur för 4 personer, koka efter paketet.
3 dl hackad bladpersilja
1/2 gurka i små tärningar
5 tomater som man tar ur "kärnhuset" ur och hackar
1 finhackad rödlök
10-15 f'ärska myntablad

Blanda allt och gör en dressing på 1/2 dl pressad citronsaft, salt, peppar och 4-5 msk fin olivolja. Låt det dra minst 15 minuter innan servering.

Fetaostbiffar

Detta recept fungerar som goda köttbullar eller biffar om man utesluter fetaosten och tar i fint hackad lök i stället.

Blanda 4 msk osötat ströbröd, 1 msk potatismjöl och 1,5 dl mjölk. Låt svälla minst 10 minuter. Blanda ner 1,5 tsk salt, 1 ägg, 1 krm svartpeppar, cirka 100 gram smulad feta. Till sist så blandar man ner 500 gram blandfärs. Smakar bra om dom steks så att de får knaprig yta.

Lebne


Till detta vill man ha en fräsch kall sås och då passar lebne utmärkt.


Smaksätt 5 dl tjock yoghurt (grekisk, turkisk, rysk...) med 2-3 msk fint hackad färsk mynta (eller ca 2 tsk torkad mynta). Smaka av med salt, nymald svartpeppar och några droppar citron, ringla över lite olivolja, gärna med citronsmak.


Jag tror att denna rätt är perfekt att ha med ut som picknickmat på sommarens badstränder. Fetaostbiffarna smakar förmodligen lika bra kalla, eller så byter man ut dom mot grillad kyckling, parmaskinka eller något annat man känner för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar